Tot 1 juli 2014 boeteloos inkeren. Zwartspaarders die schoon schip willen maken, moeten zich erg haasten. Tot 1 juli 2014 kunnen zij nog gebruikmaken van een versoepelde inkeerregeling, waarbij men onder voorwaarden geen boete krijgt.
Tijdelijke regeling. Deze tijdelijke inkeerregeling hangt samen met het wetsvoorstel ‘Wet vereenvoudiging formeel verkeer Belastingdienst’. Goedwillende belastingplichtigen krijgen in de toekomst door deze wet sneller duidelijkheid van de Belastingdienst. De heffing wordt strikter voor mensen die het niet zo nauw nemen met de belastingregels. Zij kunnen nog 12 jaar worden aangeslagen voor verzwegen inkomen en vermogen. Vanwege deze wijzigingen krijgen zwartspaarders nog maar tot 1 juli 2014 de kans om zonder boete schoon schip te maken. Vanaf 1 juli 2014 bedraagt de boete bij inkeren weer minimaal 30% van de ontdoken belasting. Per 1 juli 2015 kan de boete zelfs 60% van de ontdoken belasting bedragen.
Op het spoor? Van een vrijwillige verbetering is slechts sprake als men uitdrukkelijk aan de fiscus laat weten tot welk bedrag men geen belasting heeft betaald, vóórdat men wist of kon vermoeden dat de inspecteur er weet van heeft of krijgt. Zelfs een brief van de Belastingdienst met als onderwerp ‘Vermogen in het buitenland’ kan een aanwijzing zijn dat de fiscus de verzwegen buitenlandse tegoeden op het spoor is.
Schriftelijk. Men dient van de vrijwillige verbetering schriftelijk opgave aan de belastingdienst te doen. Voor het aangeven van eerder verzwegen buitenlands vermogen is er het formulier ‘Verklaring vrijwillige verbetering buitenlands vermogen’, dat men kan downloaden van de internetsite van de Belastingdienst. Met dit formulier kan men zowel de aangifte inkomstenbelasting als de aangifte erfbelasting verbeteren.
Bij de afweging om wel of niet vrijwillig in te keren is het wel van belang om te realiseren dat bij overlijden het ‘probleem’ naar de volgende generatie wordt geschoven. Zij zullen aangifte erfbelasting moeten doen en de laatste aangifte inkomstenbelasting waarbij zij de afweging moeten maken of ze de verzwegen tegoeden alsnog aangeven of het risico lopen dat ze in de toekomst met fikse boetes geconfronteerd worden wanneer ook zij de tegoeden blijven verzwijgen voor de Belastingdienst.
Betalen. Inkeren leidt alsnog tot het betalen van de verschuldigde belasting mét rente. De Belastingdienst zal hiervoor navorderingsaanslagen opleggen. Men dient er rekening mee te houden dat de fiscus bij het opleggen van de navorderingsaanslagen ook naar de oorsprong van het vermogen kijkt. Als het spaartegoed is ontstaan door inkomen dat verzwegen is, dan zal men hierover alsnog inkomstenbelasting in box 1 naar het progressieve (max. 52%) tarief betalen. Gaat het om verzwegen spaartegoed uit een erfenis, dan zal men alsnog erfbelasting over deze tegoeden moeten betalen.
Toeslagen. Gebruikt men de inkeerregeling, dan kan dit ook gevolgen hebben voor andere inkomensafhankelijke regelingen, zoals bijvoorbeeld de toeslagen. Ook is de Belastingdienst verplicht de gewijzigde inkomensgegevens te geven aan een aantal instanties (bijv. het CAK en de DUO).