Is uw onderneming eigenrisicodrager voor de WGA of de ZW en wilt u dit stopzetten, of wilt u juist eigenrisicodrager worden, dan moet u dit vóór 1 april doorgeven aan de Belastingdienst. Het eigenrisicodragerschap start of eindigt dan 13 weken later per 1 juli 2014.
Uw onderneming kan eigenrisicodrager zijn voor de Regeling werkhervatting gedeeltelijk arbeidsgeschikten (WGA) en de Ziektewet (ZW). Als eigenrisicodrager hoeft uw onderneming geen WGA-vast- of ZW-premie af te dragen. Hebben uw zieke werknemers recht op een uitkering, dan draait uw onderneming echter zelf op voor de uitbetaling hiervan. U kunt dit risico ook onderbrengen bij een verzekeraar.
Als u eigenrisicodrager wilt worden, moet u dit uiterlijk 31 maart doorgeven aan de Belastingdienst. Gebruik voor de WGA dit formulier (pdf) en voor de ZW dit formulier (pdf). Let wel op het inlooprisico: ook bestaande uitkeringen – die dan nog door UWV worden betaald – komen voor uw rekening op het moment dat u eigenrisicodrager wordt. Is uw onderneming nu al eigenrisicodrager en wilt u dit beëindigen, gebruik ook dan de eerdergenoemde formulieren. Bedenk dan wel dat het eigenrisicodragerschap nawerkt, het zogenoemde uitlooprisico. Dit betekent dat u tien jaar lang verantwoordelijk blijft voor de resterende duur van lopende uitkeringen. UWV neemt de betaling van bestaande uitkeringen dus niet direct van u over.
Op1 januari 2014 is de Ziektewet op de schop gegaan. Hierdoor betaalt uw onderneming nu een premie Werkhervattingskas (Whk) die bestaat uit drie delen, namelijk:
Alleen voor de WGA-vast en de ZW-flex kan uw onderneming momenteel eigenrisicodrager worden. U kunt ook besluiten om voor één van de twee het risico zelf te dragen. Per 1 januari 2016 kunt u alleen nog eigenrisicodrager voor de WGA worden als u ook het WGA-risico van tijdelijke krachten zelf op u neemt.
(Bronvermelding: SalarisRendement, 24 maart 2014)