Bedankt voor het doorgeven van uw telefoonnummer.
U wordt zo spoedig mogelijk teruggebeld.

Wijziging eigenrisicodrager

Is uw onderneming eigenrisicodrager voor de WGA of de ZW en wilt u dit stopzetten, of wilt u juist eigenrisicodrager worden, dan moet u dit vóór 1 april doorgeven aan de Belastingdienst. Het eigenrisicodragerschap start of eindigt dan 13 weken later per 1 juli 2014.

Uw onderneming kan eigenrisicodrager zijn voor de Regeling werkhervatting gedeeltelijk arbeidsgeschikten (WGA) en de Ziektewet (ZW). Als eigenrisicodrager hoeft uw onderneming geen WGA-vast- of ZW-premie af te dragen. Hebben uw zieke werknemers recht op een uitkering, dan draait uw onderneming echter zelf op voor de uitbetaling hiervan. U kunt dit risico ook onderbrengen bij een verzekeraar.

Houd rekening met het inloop- en uitlooprisico

Als u eigenrisicodrager wilt worden, moet u dit uiterlijk 31 maart doorgeven aan de Belastingdienst. Gebruik voor de WGA dit formulier (pdf) en voor de ZW dit formulier (pdf). Let wel op het inlooprisico: ook bestaande uitkeringen – die dan nog door UWV worden betaald – komen voor uw rekening op het moment dat u eigenrisicodrager wordt. Is uw onderneming nu al eigenrisicodrager en wilt u dit beëindigen, gebruik ook dan de eerdergenoemde formulieren. Bedenk dan wel dat het eigenrisicodragerschap nawerkt, het zogenoemde uitlooprisico. Dit betekent dat u tien jaar lang verantwoordelijk blijft voor de resterende duur van lopende uitkeringen. UWV neemt de betaling van bestaande uitkeringen dus niet direct van u over.

Per 2016 is het alles of niets voor de WGA

Op1 januari 2014 is de Ziektewet op de schop gegaan. Hierdoor betaalt uw onderneming nu een premie Werkhervattingskas (Whk) die bestaat uit drie delen, namelijk:

  • WGA-vast, voor werknemers met een vast contract die vanuit uw onderneming een WGA-uitkering ontvangen;
  • ZW-flex, voor werknemers met een tijdelijk contract die vanuit uw onderneming een ZW-uitkering ontvangen;
  • WGA-flex, voor werknemers met een tijdelijk contract die vanuit uw onderneming een ZW-uitkering hebben ontvangen en daarna de WGA instroomden.

Alleen voor de WGA-vast en de ZW-flex kan uw onderneming momenteel eigenrisicodrager worden. U kunt ook besluiten om voor één van de twee het risico zelf te dragen. Per 1 januari 2016 kunt u alleen nog eigenrisicodrager voor de WGA worden als u ook het WGA-risico van tijdelijke krachten zelf op u neemt.

(Bronvermelding: SalarisRendement, 24 maart 2014)