Om aan de lagere mestplafonds van 2025 te kunnen voldoen, moet de stikstof- en fosfaatproductie verder naar beneden. Eén van de maatregelen om dit te bereiken is het afromen van productierechten bij bepaalde overdrachten. Bent u veehouder? Dan speelt dit mogelijk ook bij u als u rechten wilt overdragen.
Verlaging nationale en sectorale mestplafonds
Per 2025 worden de nationale mestplafonds voor stikstof- en fosfaat met ruim 10% verlaagd. Dit is een Europese verplichting. Dit heeft tot gevolg dat ook de sectorale mestplafonds voor melkvee, varkens en pluimvee (fors) worden verlaagd. Om aan de lagere mestplafonds te voldoen moet de mestproductie verder naar beneden.
Lagere mestproductie door minder dieren
Door de verschillende beëindigingsregelingen zal het aantal dieren in Nederland afnemen. De verwachting is dat dit niet voldoende is om aan de nieuwe mestplafonds te voldoen. Om deze reden worden, waarschijnlijk vanaf 1 januari 2025, productierechten afgeroomd bij bepaalde overdachten.
Afromingspercentages
De afromingspercentages worden volgens het, onlangs aangenomen, wetsvoorstel:
• Fosfaatrechten: 30% (is 10%).
• Varkensrechten: 22% (is 0%).
• Pluimveerechten: 13% (is 0%).
Niet altijd afroming
Bij overdrachten van losse productierechten binnen familieverband wordt, net als bij fosfaatrechten, meestal niet afgeroomd. Ook is afroming bij bedrijfsoverdrachten niet van toepassing wanneer de overdracht in familieverband plaatsvindt.
Regels afroming complex
Nog niet alles is duidelijk. Met name bij bedrijfsoverdrachten is de vraag of afroming vanaf 2025 van toepassing is lastig te beantwoorden.
Snel reageren?
Wilt u afroming van varkens- of pluimveerechten voorkomen? Of een hogere afroming bij fosfaatrechten? Dan is het wellicht verstandig om dit jaar nog e.e.a. te regelen.
Schakel uw adviseur in
Heeft u op korte of langere termijn te maken met een overdracht van productierechten? Raadpleeg dan uw adviseur.