Bedankt voor het doorgeven van uw telefoonnummer.
U wordt zo spoedig mogelijk teruggebeld.

VANAF 1 JANUARI 2025 HANDHAVING OP SCHIJNZELFSTANDIGHEID

VANAF 1 JANUARI 2025 HANDHAVING OP SCHIJNZELFSTANDIGHEID

Zelfstandige ondernemers leveren in Nederland een belangrijke bijdrage aan de economie. Een zzp’er kiest voor zelfstandigheid en vrijheid boven een dienstverband met een gezagsverhouding. De inzet van schijnzelfstandigen leidt echter wel tot oneerlijke concurrentie en ongelijke arbeidsvoorwaarden. Daarom wil de overheid vanaf 1 januari 2025 gaan handhaven op schijnconstructies.

Een opdrachtgever die een zzp’er dezelfde werkzaamheden laat verrichten als zijn eigen medewerkers, tegen een iets hoger uurtarief dan een reguliere medewerker, daarbij ook nog werkkleding en gereedschap ter beschikking stelt en bijvoorbeeld een ingerichte werkbus, zal al snel niet meer aannemelijk kunnen maken dat er geen sprake is van een gezagsverhouding.

Zoals gezegd zal de Belastingdienst vanaf 1 januari 2025 gaan handhaven en zich in eerste instantie gaan richten op de branches waar veelvuldig gebruik wordt gemaakt van zzp’ers. Bedrijven die bij een onderzoek aan kunnen tonen reeds aan de slag te zijn met het tegengaan van schijnzelfstandigheid zullen geen boetes opgelegd krijgen. De overheid heeft aangekondigd rekening te houden met de menselijke maat en overeenkomsten met zzp’ers, die zijn aangegaan voor 1 januari 2025, te respecteren. Indien in 2025 blijkt dat er toch sprake is van schijnzelfstandigheid zal zoveel mogelijk in onderling overleg met de Belastingdienst naar een passende oplossing gezocht worden. De Belastingdienst heeft al aangegeven bij een naheffing in de toekomst niet verder terug te gaan dan tot 1 januari 2025, ténzij er sprake is van kwaadwillendheid en het niet opvolgen van aanwijzingen door de opdrachtgever.

Om de arbeidsmarkt voor te bereiden zal de Belastingdienst in aanloop naar 1 januari 2025 opdrachtgevers en zzp’ers voorzien van informatie en praktische hulp en zoekt men actief de samenwerking met de markt om zoveel mogelijk onrust weg te nemen. Ook gaat de Belastingdienst in gesprek met koepels, brancheorganisaties en fiscaal dienstverleners om via hen zoveel mogelijk bedrijven, opdrachtgevers en zzp’ers te bereiken.