Inleiding Er is veel belangstelling voor duurzaamheid. Steeds meer bedrijven wekken hun energie en warmte duurzaam op. De terugverdientijd van een investering in zonnepanelen wordt steeds korter en meedoen aan duurzaamheid is goed voor het imago. Ook particulieren investeren vaker in duurzame energie. Wilt u dat ook? Daarvoor is het nu een goed moment, want de overheid komt u tegemoet met een subsidie in het kader van de subsidieregeling ‘Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+)’.
Zonne-energie SDE+ kent verschillende categorieën subsidie die afhankelijk zijn van de wijze waarop de duurzame energie wordt opgewekt. Hierna staan we stil bij de categorie Zon. U kunt in aanmerking komen voor deze subsidie als u investeert in zonnepanelen voor de opwekking van duurzame elektriciteit of warmte. De categorie Zon onderscheidt twee soorten zonnepanelen die voor subsidie in aanmerking komen: zonnepanelen voor duurzame elektriciteitsopwekking (Zon-PV) en zonnepanelen voor de opwekking van duurzame warmte (Zonthermie). De apparaten dienen aan verschillende voorwaarden te voldoen.
Subsidiebedrag De subsidieregeling vergoedt het verschil in kostprijs tussen grijze en groene energie over een periode van 15 jaar. De hoogte van de subsidie is daarmee afhankelijk van het vermogen van het apparaat en de jaarlijks wijzigende basisenergieprijs. U kunt met de subsidie een groot gedeelte van het initiële investeringsbedrag terugverdienen.
Subsidieaanvraag U kunt de subsidie bij RVO.nl aanvragen tussen 3 oktober en 26 oktober 2017. De SDE+ regeling kent echter een zeer complexe aanvraagsystematiek bestaande uit drie fases, waarbij u uw aanvraag op een strategisch moment dient in te dienen. Hierbij geldt: hoe eerder u indient, hoe meer kans op subsidie, maar des te lager het subsidiebedrag. Neem daarom zo spoedig mogelijk contact met ons op indien u voornemens bent te investeren in zonnepanelen. Wij kunnen u dan tijdig adviseren over de te maken fasekeuze.
Andere categorieën Naast de categorie Zon kunt u ook subsidie krijgen in het kader van de SDE+ voor andere categorieën van duurzame energie. Zo kent de SDE+ ook subsidie toe aan investeringen in de categorieën Biomassa, Geothermie, Water en Wind.
Meer weten? Bent u benieuwd of uw voorgenomen investering in duurzame energie in aanmerking komt voor subsidie of wilt u meer weten over deze subsidieregeling? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag verder.