Bedankt voor het doorgeven van uw telefoonnummer.
U wordt zo spoedig mogelijk teruggebeld.

Het verlaagde BTW-tarief

Nederland moet eigenlijk het 6%-tarief in de BTW afschaffen en kiezen voor één lager algemeen BTW-tarief. Het lage BTW-tarief helpt namelijk onvoldoende om de belastingdruk voor mensen met een laag inkomen te verlichten. Dat blijkt uit een recent rapport van het Centraal Planbureau (CPB).

U kunt in Nederland te maken krijgen met drie BTW-tarieven: 0%, 6% en 21%. Daarnaast gelden er nog behoorlijk wat vrijstellingen. Onder het lage tarief van 6% vallen bijvoorbeeld voedingsmiddelen, boeken en musea. Het doel van dit lage tarief is om zo de belastingdruk van mensen met een laag inkomen te verlichten. Toch blijkt de verdeling tussen hoog en laag niet altijd even duidelijk te zijn. Zo valt op dit moment caviavoer onder het hoge tarief en konijnenvoer onder het lage tarief. Probeer dat maar eens uit te leggen?

Hoge inkomens profiteren meer

Het CPB heeft recent onderzoek gedaan naar het Nederlandse BTW-stelsel. De vrijstellingen zorgen volgens het CPB voor een verstoring van de concurrentie. Het zou beter zijn om vrijgestelde sectoren gewoon te belasten. Daarnaast helpt het lage tarief van 6% onvoldoende om de belastingdruk van lage inkomens te verlagen. Hoge inkomens profiteren op dit moment veel meer van het 6%-tarief. Het is beter om de lage inkomens te ondersteunen via aanpassingen in de inkomstenbelasting en de uitkeringen.

Het 6%-tarief moet verdwijnen

Het BTW-stelsel zou dus op de schop moeten. Het 6%-tarief moet verdwijnen en daarvoor in de plaats moet één lager algemeen BTW-tarief komen. Staatssecretaris Wiebes van Financiën gaat kijken naar de conclusies van het CPB-rapport. Hij neemt het rapport mee in zijn reactie op de voorstellen van de Commissie Van Dijkhuizen. Voor de zomer moet deze reactie bij de Tweede Kamer liggen.

(Bronvermelding: FiscaalRendement, 19 maart 2014)