Huurhoogte. Sinds 1 juli 2013 mogen verhuurders een extra huurverhoging berekenen aan huurders van zelfstandige woonruimte met een middeninkomen of een hoger inkomen. De huurverhoging geldt niet als men in de vrije sector huurt. Ook als de maximumhuurprijs wordt betaald, hoeft men de extra huurverhoging niet te betalen.
Inkomensgegevens huurders. De fiscus mag aan de verhuurders de inkomensgegevens van hun huurders bekendmaken. Maar natuurlijk niet als die in de vrije sector huren. Daar geldt de extra huurverhoging niet! Toch heeft men dat gedaan en natuurlijk hebben verhuurders deze gegevens bekeken. Daarover kunt u bij de fiscus en bij de verhuurder klagen. Een schadevergoeding is er echter niet bij. Volgens het College bescherming persoonsgegevens (CBP) houdt men zich nu aan de wet. De fiscus heeft inmiddels zo’n 750.000 huurders uit het gegevensbestand geschrapt.
Klacht bij fiscus? Als u een geliberaliseerd huurcontract heeft en uw verhuurder heeft toch een inkomensindicatie voor uw woning opgevraagd bij de fiscus, dan kunt u daarover (schriftelijk) klagen bij de Belastingdienst. Het adres is: Belastingdienst/Centrale administratie T.a.v. Klachtenbureau, Postbus 9047, 7300 GJ Apeldoorn.