Onlangs zijn de nieuwe pachtnormen bekend gemaakt. Deze gelden vanaf 1 juli 2023. De pachtnormen zijn fors gestegen: van 12% tot 54%, afhankelijk van het pachtprijsgebied. Met deze nieuwe normen kunt u controleren of de nieuwe pachtprijzen goed worden doorgevoerd voor het nieuwe pachtjaar vanaf 1 juli 2023.
Deelnemers aan de opkoopregelingen Lbv-plus of Lbv moeten productierechten laten vervallen. De waarde voor deze productierechten is onlangs vastgesteld.
Voldoet u, binnen de opkoopregeling Lbv-plus, aan de drempelwaarde voor ‘piekbelaster’? Dan kunt u een adviesvoucher aanvragen ter waarde van € 1.500. Dit kan in de periode van 10 juli t/m 1 december 2023. Met deze adviesvoucher kunt u een erkend BAS-adviseur inschakelen voor advies over de toekomst van uw bedrijf: stoppen, omschakelen, verplaatsen, innoveren en/of extensiveren.
De veelbesproken opkoopregeling voor piekbelasters, de ‘Lbv-plus’, wordt binnenkort opengesteld. Van 3 juli 2023 t/m 5 april 2024 kunt u een aanvraag indienen. Overweegt u om uw bedrijf te beëindigen? Mogelijk is deze subsidie wat voor u. Laat u goed adviseren bij dit ingrijpende besluit.
Op bouwland op zand- en lössgrond moet u uiterlijk in 2026 een rustgewas telen. Dit kan middels een hoofdgewas of een vroeg geteeld onbemest vanggewas.
De pilot mineralenconcentraat is met twee jaar verlengd t/m eind 2024. Bestaande gebruikers hoeven zich niet opnieuw aan te melden. Nieuwe gebruikers kunnen onder dezelfde voorwaarden deelnemen aan de pilot. Er is net als bij de vorige verlenging geen ruimte voor nieuwe producenten.
Derogatiebedrijven kunnen, onder voorwaarden, in aanmerking komen voor de ‘Subsidie behoud areaal grasland’. U kunt deze subsidie vanaf 19 juni aanvragen. RVO behandeld de aanvragen op volgorde van binnenkomst.
Vanwege de natte weersomstandigheden dit voorjaar is de startdatum voor de eco-activiteiten ‘weidegang’ voor dit jaar verschoven naar 1 juni. De einddatum blijft 30 september.
De eco-activiteit ‘groene braak’ kunt u ook invullen met het gewas ‘Groene braak, spontane opkomst’. Het is de bedoeling dat, door spontane opkomst, een mengsel ontstaat van verschillende gewassen. Hierbij mag geen enkel gewas overwegend aanwezig zijn. Het ‘gewas’ voldoet hierdoor aan de definitie van een ‘Agrarisch natuurmengsel’.
U kunt, onder voorwaarden, een verplicht vanggewas na mais inzetten voor de eco-activiteiten ‘onderzaai vanggewas’ en/of ‘groenbedekking’. Er moet o.a. sprake zijn van een ‘toegestaan vanggewas’. Hierdoor vallen wintergranen af.