Vanwege het natte voorjaar is de uiterste startdatum voor weidegang voor de eco-premie verschoven. U moet nu uiterlijk op 1 juni met beweiden zijn gestart. De overige voorwaarden blijven gelijk.
Om toekomstbestendig te ondernemen kunt u als agrarisch ondernemer er niet om heen om uw bedrijf aan te passen en te verduurzamen. Hierdoor moet u keuzes maken; innoveren, extensiveren, omvormen, verplaatsen, starten, overnemen of zelfs stoppen? Om een juiste keuze te maken is het belangrijk om goed advies in te winnen en de volgende stap(pen) te bepalen.
Als u een groenbemester teelt als hoofdteelt kunt u hiervoor stikstofruimte krijgen. U moet dan wel een niet-vlinderbloemige groenbemester telen.
U kunt, als u aan de voorwaarden voldoet, vanaf 1 juni de subsidie ‘Behoud graslandareaal’ aanvragen. Het totale budget en het bedrag per 10 kg daling zijn onlangs verhoogd. U kunt de aanvraag t/m 30 juni indienen.
De budgetten voor Lbv en Lbv+ zijn verhoogd, waardoor naar verwachting alle goedgekeurde aanvragen gehonoreerd kunnen worden. Daarnaast is de openstellingsperiode van Lbv+ verlengd.
Wilt u de eco-activiteit ‘groene braak’ toepassen? Houd dan rekening met de (deels) gewijzigde voorwaarden.
Binnen de conditionaliteit (GLB) moet u, als u geen vrijstelling heeft, voldoen aan GLMC 7 ‘Gewasrotatie op bouwland’. Eén van de eisen hierbij is dat u jaarlijks op 1/3e van uw bouwland een ander gewas teelt dan het voorgaande jaar. ‘Vrijgestelde percelen’ tellen mee bij de invulling van deze eis.
Vanaf 2024 krijgt u alleen nog een stikstofnorm voor een groenbemester als u deze teelt na graan, graszaad of koolzaad. Daarnaast tellen nog aanvullende voorwaarden, waarbij het pas laat mogen vernietigen met name op kleigronden een lastige is.
Voor 2024 geldt een versoepeling van GLMC 8 ‘Niet productief areaal’. U mag dit ook invullen met stikstofbindende gewassen en/of vanggewassen.
Met de Gecombineerde opgave kunt u uw eco-activiteiten voor dit jaar opgeven. Doe dit op tijd en geef ruim genoeg op.