De basispremie voor het jaar 2021 is vastgesteld op € 259,73 per hectare, de vergroeningspremie bedraagt € 111,96 per hectare. Deze bedragen zijn gelijk aan 2020.
Heeft u dit jaar te veel fosfaat op uw bouwland gebruikt? Dan kunt u deze overschrijding onder voorwaarden verrekenen met aankomend jaar. U moet de ‘fosfaatverrekening’ uiterlijk 31 december melden bij RVO.
De voorgestelde maatregelen uit het 7e Actieprogramma zijn over het algemeen ingrijpend. Zo ook de verplichting om langs sloten een bufferstrook van 2 meter aan te houden. Deze teeltvrije zone is op dit moment tussen de 0,5 en 1,5 meter. Daarnaast worden de huidige 5 meter zones langs ‘kwetsbare waterlopen’ tegen het licht gehouden en wellicht uitgebreid.
Het concept 7e Actieprogramma bevat meerdere ingrijpende maatregelen. Eén van de voorgestelde maatregelen is een verplicht vanggewas op bouwland gelegen op zand- en lössgrond. Vanaf 2023 moet u op 60% van uw bouwland een vanggewas telen. Vanaf 2027 geldt dit voor al uw bouwland gelegen op zand- en lössgrond.
Heeft u ideeën voor het omschakelen naar duurzame landbouw? Wilt u deze ideeën verder uitwerken in een bedrijfsplan? Dan kunt u vanaf 1 november 2021 een voucher aanvragen, waarmee u subsidie kunt krijgen voor het opstellen van een bedrijfsplan. Wees er snel bij, want RVO handelt de aanvragen af op volgorde van binnenkomst.
In het ontwerp 7e Actieprogramma zijn diverse ingrijpende maatregelen opgenomen. Eén daarvan is de verplichte rotatie met rustgewassen op bouwland. Op graasdierbedrijven is een aanvullende eis voorgesteld. Vanaf 2023 moet ieder jaar op 60% van het areaal een rustgewas worden geteeld. Vanaf 2027 minimaal 70%.
De eerste openstelling van de eerder aangekondigde landelijke opkoopregeling is gepland voor het tweede kwartaal 2022. Deze vrijwillige regeling is bedoeld voor melkvee-, varkens- en pluimveebedrijven. Omdat de details nog niet bekend zijn, kunt u helaas nog niet beoordelen of u eventueel in aanmerking komt.
Vanaf eind vorig jaar konden provincies subsidie aanvragen om gericht veehouderijbedrijven (piekbelasters) op te kopen met als doel de stikstofbelasting te verminderen. Eind dit jaar volgt een tweede openstelling. Heeft u interesse? Kijk dan of u binnen de voorwaarden past. Het verbod om elders een bedrijf te mogen starten, komt wellicht te vervallen. Dat is echter nog niet zeker.
Onlangs is bekendgemaakt, dat u in enkele gemeenten in Noord-Nederland nog t/m 15 september dunne fractie op grasland mag uitrijden. Op bouwland mag u in heel Nederland t/m 15 september drijfmest aanwenden. Dit is een bestaande regel evenals de mogelijkheid om op klei- en veengrond nog vaste mest uit te rijden.
Houdt u paarden? Dan moet u de verblijfslocatie vastleggen in uw bedrijfs- en/of I&R-register. Onder voorwaarden kunt u het I&R-register ook gebruiken als bedrijfsregister.