GLB: vanaf 2023 rekening houden met bufferstroken
U kunt t/m 31 januari 2023 subsidie aanvragen voor een heel aantal verschillende fysieke investeringen. Bekijk of op de investeringslijst ook voor u interessante investeringen staan.
Bent u Jonge landbouwer? En heeft u met de Gecombineerde opgave 2022 de toeslag Jonge landbouwers aangevraagd? Het is nu bekend hoeveel toeslag u krijgt.
Om deelname aan de eco-regeling te stimuleren heeft LNV het aantal te behalen punten voor enkele thema’s verlaagd. Hierdoor kunt u eerder aan de ‘instapeis’ voldoen.
U kunt t/m 13 december derogatie aanvragen. U vraagt de derogatievergunning aan bij RVO. De derogatievoorwaarden voor 2022 zijn gelijk aan de voorwaarden van 2021. Na de aanvraag moet u niet vergeten om de legeskosten tijdig te betalen.
Tot en met 13 december kunt u een derogatievergunning voor 2022 aanvragen. Naast deze aanvraag moet u, ondanks dat het bemestingsseizoen allang voorbij is, zorgen voor een bemestingsplan en geldige monsters. Ook hiervoor is 13 december een belangrijke datum.
Onlangs is de hoogte van de basis- en vergroeningspremie 2022 definitief vastgesteld. Dit jaar is er geen sprake van budgetkortingen.
Wilt u deelnemen aan de eco-regeling? Dan hoeft u in 2023 niet te voldoen aan GLMC 7 en 8a. Feitelijk geldt ook hiervoor een ‘vrijstelling’. Echter bij GLMC 8a geldt wel een ‘maar’: bij de inzet van niet-productief areaal als eco-activiteit tellen soms wel de punten maar niet de waarde.
Door de nieuwe derogatie worden alle bedrijven, ook akkerbouwbedrijven, geconfronteerd met nieuwe eisen. Zo worden de verplichte teeltvrije zones breder. Ook worden de gebruiksnormen in bepaalde gebieden fors verlaagd. Daarnaast lijkt een verplichting te komen voor het opstellen van een bemestingsplan voor alle bedrijven.
Vanaf 2023 worden de derogatienormen in heel Nederland lager. In meer gebieden gaat de laagste norm gelden. Daarnaast kan het zijn dat op uw bedrijf, of op een aantal van uw percelen ervan, helemaal geen derogatie meer is toegestaan.