Overweegt u te stoppen met uw bedrijf? En kon u niet meedoen aan Lbv of Lbv-plus? Dan is de subsidieregeling ‘Lbv kleinere sectoren’ wellicht een mogelijkheid.
Naar verwachting ontvangt u in 2025 een fors lagere basispremie. Dit komt omdat waarschijnlijk een deel van het budget van de basispremie wordt overgeheveld naar de ecoregeling. De ecopremie kan dan (nagenoeg) gelijk blijven aan dit jaar.
Om de huidige druk op de mestmarkt te verlichten is een pakket (nood)maatregelen voorgesteld. De minister wil deze maatregelen al per 2025 doorvoeren. De maatregelen moeten echter nog worden goedgekeurd. Het betreft diverse maatregelen die afhankelijk van uw bedrijf, zoals diersoort en ligging, impact kunnen hebben.
Om aan de lagere mestplafonds van 2025 te kunnen voldoen, moet de stikstof- en fosfaatproductie verder naar beneden. Eén van de maatregelen om dit te bereiken is het afromen van productierechten bij bepaalde overdrachten. Bent u veehouder? Dan speelt dit mogelijk ook bij u als u rechten wilt overdragen.
Enkele voorwaarden om GLB-subsidies te ontvangen gaan voor 2025 wijzigen. Het betreft de zogenaamde GLB-conditionaliteiten (GLMC’s). Dit betreft enkele versoepelingen, maar ook (forse) aanscherpingen. Dit laatste geldt met name voor veengronden waarop percelen blijvend grasland verplicht grasland moet blijven.
De voorgestelde eco-premies kunnen dit jaar volledig worden uitbetaald. Dit komt doordat Nederland goedkeuring heeft gekregen om in 2024 extra budget te gebruiken voor uitbetaling van de eco-premie.
Vanaf 2025 vraagt u uw GLB-subsidies direct aan in de Gecombineerde opgave. De aanvraagperiode in het najaar komt te vervallen. Ook geldt dan geen voorafgaande aanmelding voor GLB-subsidies en eco-activiteiten.
Dit jaar mag u tot uiterlijk 15 september drijfmest op grasland uitrijden. Daarnaast moet u in bepaalde gevallen uiterlijk 1 oktober een vanggewas hebben ingezaaid of bent u dat ‘verplicht’ vanuit de stimuleringsregeling. Uiterlijk 1 september wordt duidelijk of de uiterste inzaaidatum wordt verschoven.
Wilt u mest forfaitair afvoeren, bijvoorbeeld via Boer-boer-transport of naar eigen natuurterrein? Dan is dit alleen toegestaan met op het eigen bedrijf geproduceerde mest.
Vanaf 2025 moeten alle bedrijven ‘Aanvullende gegevens’ indienen bij RVO. Heeft u bijvoorbeeld een akkerbouwbedrijf? Dan geldt dit ook voor u.