Vanaf 2016 vervalt de extra verhoging heffingvrij vermogen voor ouderen (de ouderentoeslag). De Belastingdienst waarschuwt ervoor dat het vervallen van deze extra verhoging gevolgen heeft voor de belasting die moet worden betaald. Het kan ook gevolgen hebben voor de zorgtoeslag, huurtoeslag of kindgebonden budget. De extra verhoging komt te vervallen omdat het kabinet de belastingvrijstelling voor inkomen uit vermogen voor iedereen gelijk wil trekken.
Afschaffing extra verhoging heffingsvrij vermogen ouderen
02-07-2015
Vanaf 2016 vervalt de extra verhoging heffingsvrij vermogen voor ouderen (de ouderentoeslag). Dit heeft gevolgen voor de belasting die u betaalt. Het kan ook gevolgen hebben voor uw zorgtoeslag, huurtoeslag of kindgebonden budget.
Hebt u vermogen? Dan betaalt u daar belasting over. Maar niet over uw hele vermogen. Over een deel van uw vermogen hoeft u geen belasting te betalen. Dit is het heffingsvrij vermogen. Hebt u de AOW-leeftijd bereikt? Dan kunt u tot en met 2015 recht hebben op een verhoging van het heffingsvrij vermogen. Dit wordt ook wel de ouderentoeslag genoemd.
De extra verhoging van het heffingsvrij vermogen voor ouderen vervalt vanaf 2016 omdat het kabinet de belastingvrijstelling voor inkomen uit vermogen voor iedereen gelijk wil trekken. Ouderen met vermogen worden voortaan dus hetzelfde behandeld als andere burgers met vermogen.
Voor wie geldt dit? Het vervallen van de extra verhoging van het heffingsvrij vermogen (de ouderentoeslag) heeft alleen gevolgen voor u als u deze in 2015 krijgt.
Wat merkt u van het vervallen van de extra verhoging? U gaat meer belasting betalen.
Het kan gevolgen hebben voor uw zorgtoeslag, huurtoeslag of kindgebonden budget. Andere toeslagen, tegemoetkomingen of eigen bijdragen waarbij het inkomen of vermogen een rol speelt, veranderen of verdwijnen.